
Lidstvo s ním vždy mělo rozdělené city vlk: por una parte, admira su fortaleza, su resistencia, su velocidad y su instinto de supervivencia, pero por otra, está haciendo lo imposible por erradicarlo del mundo poniéndolo en un serio riesgo de extinción.
Si bien hoy en día se están llevando a cabo medidas de conservación, smutnou realitou je, že toto krásné zvíře mohlo mít velké problémy přežít toto století.
Jaký je vlk?
Náš protagonista, jehož vědecké jméno je Canis lupus, je to dravé masožravé zvíře, to znamená, že loví jiná zvířata jako potravu. Žijí v rodinných skupinách v lesích, horách, tundrách, taigách a pastvinách Severní Ameriky, Eurasie a Středního východu, kde se jich v minulosti hojně vyskytovalo.
Vyznačuje se velikostí, která se může pohybovat mezi 32 a 70 kg a výškou 60 až 90 cm v závislosti na odrůdě., siendo el más pequeño el lobo árabe: la hembra puede pesar tan sólo unos 10kg. Mide entre 1,3 y los 2 metros desde el hocico hasta la punta de la cola, la cual es aproximadamente un cuarto de la longitud total del cuerpo.
Está hecho por y para sobrevivir: su cuerpo es musculoso y atlético, schopný pronásledovat rychlost až 65 km / h. Tiene un estrecho pecho y unas patas robustas que le permiten trotar a 10km/h.
Entre los dedos má malou membránu, která mu umožňuje pohyb bez velkého hluku, takže se může dostat velmi blízko ke své kořisti, aniž by bylo slyšet. Jeho zadní nohy jsou delší a přední nohy mají zakrnělý pátý prst. Drápy jsou tmavé barvy, nelze je zatahovat.
Srst je složena ze dvou vrstev: první odpuzuje vodu a nečistoty a druhou tvoří hustá podsada, která jej chrání před vodou a udržuje ji izolovanou.. To se stává velmi hojným koncem jara nebo počátkem léta, takže když zvíře nejvíce tře kmeny stromů, skal a jiných předmětů, aby podporovalo vypadávání vlasů, které může být šedé, bílé, červené, hnědé, černé nebo smíšené jeden s druhým.
Jak žiješ?
Vlk žije se svou rodinou v norách, které nacházejí ve svém přirozeném prostředí. Nakrmit, lovit zvířata ve dne i v noci, siempre en grupos. Sus presas son habitualmente roedores, pero también es capaz de atrapar animales más grandes, como cerdos, ovejas, ciervos, renos, caballos, alces, bisontes o yaks. Debido a ello, ha sido y sigue siendo el cánido más perseguido por el ser humano.
Alcanza la madurez sexual a los tres años aproximadamente, que es cuando son obligados a dejar el núcleo familiar y formar su propia familia. Una vez que encuentra una pareja, a los 63 días tendrá sus primeros cuatro o seis cachorros. Tito malí zůstanou v norě, dokud jim nebude pět týdnů se svou matkou. Pasado ese tiempo, acompañados de sus padres se alejarán de su guarida para buscar algo de comida, mientras que sus seres queridos los cuidan y los educan.
Cuando los lobeznos alcanzan los dos meses, empezarán a cambiar el color de su pelaje, pasando del negro al propio de su variedad. A esta edad serán llevados a un lugar seguro donde los adultos puedan cazar teniendo la tranquilidad de que los pequeños estarán bien. Po několika týdnech budou první, kdo sní sousto kořisti.
Po osmi měsících se začnou účastnit lovu. Nicméně, úmrtnost je velmi vysoká: mohou být loveni medvědem hnědým, medvědem černým, kojotem, liškou, pumou nebo jinými vlky, stejně jako lidmi.
Jaké je rozdělení vlka?
Na tomto obrázku vidíte, kde vlk žije (zeleně) a kde vyhynul (červeně). Kdysi to byl jeden z nejúspěšnějších savců, ale kvůli zničení jeho stanoviště a lovu došlo k výraznému snížení jeho populace. V letech 1982 až 1994 byl zařazen na seznam ohrožených zvířat Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN).
Afortunadamente, Díky šlechtitelským programům a nové kolonizaci v roce 1996 IUCN snížila rizikový stav tohoto zvířete a stala se méně znepokojivou. Přesto se nemůžeme nechat oklamat: i když se situace zlepšila, v některých oblastech je stále velmi vážná, jako ve Španělsku.
Situace iberského vlka
Imagen – Elpais.es
El lobo ibérico está muy amenazado en la península ibérica. En el 1970, se estima que llegaron a quedar 400 o 500 individuos. Hasta ese año byl považován za mor, který musel být za každou cenu odstraněn; incluso el gobierno pagaba recompensar por verlo muerto. Hoy día se siguen poniendo trampas, que son ilegales, pero la ley todavía permite cazarlo.
Aunque španělský přístup k tomuto zvířeti se mění, gracias sobretodo al gran defensor español de la naturaleza, Félix Rodríguez de la Fuente (1928-1980), que se ganó el respeto y el cariño de millones de españoles por su serie documental “El Hombre y la Tierra“.
Více než polovina z celkové populace 2900 iberských vlků, o nichž se předpokládá, že existují, žije na severu Kastilie a Leónu a méně než 35% v Haliči. Některé populace jsou v pohoří Sierra Morena (Jaén a Cuenca). Navzdory nebezpečí se postupně zotavují: začínají být vidět také v Teruelu a Guadalajaře, takže již nejsou považována za ohrožená zvířata.
Proč je pronásledován?
Do roku 1988 lovili iberskí vlci asi 1200 koní a oslů a asi 450 krav a ovcí, což představuje ztrátu 720.000 XNUMX eur.. Tato čísla jsou dnes zjevně vyšší. Zemědělci jsou z nich velmi rozrušení, ale myslím si, že je třeba mít na paměti, že dělají jen to, co musí, co jim káže jejich instinkt.
Lidé napadají území zvířat, která žili na planetě mnohem déle než my. Musíme vědět, že nejsme lepší než kdokoli z nich, ani nejsme horší. Jsme prostě ještě jedno zvíře, další kousek obrovské hádanky, kterou je život na Zemi.
Cuando seamos conscientes de ello, entonces tanto los lobos como el resto de animales podrán respirar tranquilos. Mientras tanto, los animales más fuertes, aquellos con los que cualquier humano no podría defenderse sin armas, como el tigre de Asia, el león de África, el lobo en España o los tiburones, están muy amenazados.
Para terminar, os dejamos este vídeo con el fantástico aullido del lobo. Esperamos que se puedan seguir haciendo vídeos como este… siempre.
https://youtu.be/qFMrTvOSwAA



